Engineering Mechanics MCQ Objective Question and Answers Part 4

Engineering Mechanics MCQ Objective Question and Answers Part 4

Engineering Mechanics Multiple Choice Questions / Objectives Mechanical Questions and Answers 

Engineering Mechanics MCQ  : Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 


92. Tangent of angle of friction is equal to
(a) kinetic friction
(b) limiting friction
(c) angle of repose
(d) coefficient of friction
(e) friction force.
Ans: d

93. Kinetic friction is the
(a) tangent of angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) dynamic friction.
Ans: d

Kinetic Friction
Kinetic Friction

95. The effort required to lift a load W on a screw jack with helix angle a and angle of friction <j) is equal to
(a) W tan(a + <)>)
(b) W tan(a-<)>)
(c) W cos(a + <t>)
(d) W sin(a + <(>)
(e) W (sin a + cos <j>).
Ans: a

96. A semi-circular disc rests on a horizontal surface with its top flat surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of friction between semi-cricular disc and horizontal surface is \i. This disc is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top horizontal force will
(a) remain horizontal
(b) slant up towards direction of pull
(c) slant down towards direction of pull
(d) unpredictable
(e) none of the above.
Ans: c

97. A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of friction  can rest upto height of
(a) r/2
(b) r/A
(c) r/%
(d) 0.134 r
(e) 3r/8.
Ans: d

98. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any point in their plane is
(a) equal to the moment of the couple
(b) constant
(c) both of above are correct
(d) both of above are wrong
(e) none of the above.
Ans: a

99. A single force and a couple acting in the same plane upon a rigid body
(a) balance each other
(b) cannot balance each other
(c) produce moment of a couple
(d) are equivalent
(e) none of the above.
Ans: b

100. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either
(a) meet in a point
(b) be all parallel
(c) at least two of them must meet
(d) all the above are correct
(e) none of the above.
Ans: d

101. The maximum frictional force which comes into play when a body just begins to slide over another surface is called
(a) limiting friction
(b) sliding friction
(c) rolling friction
(d) kinematic friction
(e) dynamic friction.
Ans: a

102. The co-efficient of friction depends upon
(a) nature of surfaces
(b), area of contact
(c) shape of the surfaces
(d) ail of the above.
(e) (a) and (b) above.
Ans: a

104. The necessary condition for forces to be in equilibrium is that these should be
(a) coplanar
(b) meet at one point ;
(c) both (a) and (b) above
(d) all be equal
(e) something else.
Ans: c

105. If three forces acting in different planes can be represented by a triangle, these will be in
(a) non-equilibrium
(b) partial equilibrium
(c) full equilibrium
(d) unpredictable
(e) none of the above.
Ans: a

106. If n = number of members and y = number of joints, then for a perfect frame, n =
(a) j-2
(b) 2j-l
(c) 2/-3
(d) 3/-2
(e) 2/ -4.
Ans: c

107. A body moves, from rest with a constant acceleration of 5 m per sec. The distance covered in 5 sec is most nearly
(a) 38 m
(b) 62.5 m
(C) 96 m
(d) 124 m
(e) 240 m.
Ans: b

108. A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The number of revolutions made is nearly equal to
(a) 25
(b) 50
(c) 100
(d) 250
(e) 500.
Ans: b

109. Which of the following is the locus of a point that moves in such a manner that its distance from a fixed point is equal to its distance from a fixed line multiplied by a constant greater than one
(a) ellipse
(b) hyperbola
(c) parabola
(d) circle
(e) none of the above.
Ans: b

111. Which of the following is not the unit of energy
(a) kg m
(b) kcal
(c) wattr
(d) watt hours
(e) kg m x (m/sec)2.
Ans: c

112. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms in an unknown fluid. Then which is correct statement about density of metal
(a) density of metal can’t be determined
(b) metal is twice as dense as water
(c) metal will float in water
(d) metal is twice as dense as unknown fluid
(e) none of the above.
Ans: a

113. The C.G. of a solid hemisphere lies on the central radius 3r
(a) at distance — from the plane base 3r
(b) at distance — from the plane base 3r
(c) at distance — from the plane base 3r
(d) at distance — from the plane base or
(e) at distance — from the plane base.
Ans: d

117. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a
(a) right angled triangle
(b) equilateral triangle
(c) square
(d) circle
(e) rectangle.
Ans: a

119. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the following distance from the base
(a) h/2
(b) J/3
(c) h/6
(d) h/4
(e) 3/i/5.
Ans: d

122. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one fourth.
Ans: b

126. Which of the following is the example of lever of first order
(a) arm of man
(b) pair of scissors
(c) pair of clinical tongs
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d

127. A pair of smith’s tongs is an example of the lever of
(a) zenith order
(b) first order
(c) second order
(d) third order
(e) fourth order.
Ans: c

128. In the lever of third order, load W, effort P and fulcrum F are oriented as follows
(a) W between P and F
(b) F between W and P
(c) P between W and F
(d) W, P and F all on one side
(e) none of the above.
Ans: a

129. The angle which an inclined plane makes with the horizontal when a body placed on it is about to move down is known as angle of
(a) friction
(b) limiting friction
(c) repose
(d) kinematic friction
(e) static friction.
Ans: c

130. In actual machines
(a) mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e) none of the above.
Ans: c

131. In ideal machines
(a) mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e) none of the above.
Ans: b

136. A cable with a uniformly distributed load per horizontal meter run will take the following shape
(a) straight line
(b) parabola
(c) hyperbola
(d) elliptical
(e) part of a circle.
Ans: b


Engineering Mechanics MCQ  : Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 


More Resources /articles
Mechanical MCQ Objectives Question and Answers
Strength of material- Notes , articles , Interview Que. & Ans
Technical Mechanical Interview Question and Answers
Mechanical Subjectwise Basic Concept Notes ,Articles

 

Sachin Thorat

Sachin is a B-TECH graduate in Mechanical Engineering from a reputed Engineering college. Currently, he is working in the sheet metal industry as a designer. Additionally, he has interested in Product Design, Animation, and Project design. He also likes to write articles related to the mechanical engineering field and tries to motivate other mechanical engineering students by his innovative project ideas, design, models and videos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts