Engineering Mechanics MCQ Objective Question and Answers Part 2

Engineering Mechanics MCQ Objective Question and Answers Part 2

Engineering Mechanics Multiple Choice Questions / Objectives Mechanical Questions and Answers


Engineering Mechanics MCQ  : Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 


31. According to law of triangle of forces

(a) three forces acting at a point will be in equilibrium
(b) three forces acting at a point can be represented by a triangle, each side being proportional to force
(c) if three forces acting upon a patticle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium
(d) if three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two
(e) none of the above.
Ans: c

33. If a rigid body is in equilibrium under the action of three forces, then
(a) these forces are equal
(b) the lines of action of these forces meet in a point
(c) the lines of action of these forces are parallel
(d) (b) and (c) above
(e) none of the above.
Ans: d

34. D’ Alembert’s principle is used for
(a) reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem
(b) determining stresses in the truss
(c) stability of floating bodies
(d) designing safe structures
(e) solving kinematic problems.
Ans: a

DAlemberts Principle
When an object is accelerating the applied force making it accelerate has to overcome the inertia. This is the force which resists the acceleration (or deceleration) and is equal and opposite to the applied force. This means that the total force acting on the body is zero. Acceleration (a) Applied Force (F) Inertia Force (Fi) F + Fi = 0 so F = -Fi. F = ma. so ma = – Fi. or Fi = – ma. mass.

35. A heavy ladder resting on floor and against a vertical wall may not be in equilibrium, if
(a) the floor is smooth, the wall is rough
(b) the floor is rough, the wall is smooth
(c) the floor and wall both are smooth surfaces
(d) the floor and wall both are rough surfaces
(e) will be in equilibrium under all conditions.
Ans: c

38. According to Lami’s theorem
(a) three forces acting at a point will be in equilibrium
(b) three forces acting at a point can be represented by a triangle, each side being proportional to force
(c) if three forces acting upon a particle are represented in magnitude and
direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium
(d) if three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two
(e) none of the above.
Ans: d

39. Two coplanar couples having equal and opposite moments
(a) balance each other
(b) produce a couple and an unbalanced force
(c) are equivalent
(d) produce a moment of couple
(e) can not balance each other.
Ans: e

40. A framed structure is perfect if it contains members equal to
(a) 2n-3
(b) n-l
(c) ‘2n-l
(d) n – 2
(e) 3n-2.
where n = number of joints in a frame
Ans: a

42. The product of either force of couple with the arm of the couple is called
(a) resultant couple
(b) moment of the forces
(c) resulting couple
(d) moment of the couple
(e) none of the above.
Ans: d

43. In determining stresses in frames by methods of sections, the frame is divided into two parts by an imaginary section drawn in such a way as not to cut more than
(a) two members with unknown forces of the frame
(b) three members with unknown forces of the frame
(c) four members with unknown forces of the frame
(d) three members with known forces of the frame
(e) four members with two known forces.
Ans: b

44. The center of gravity of a uniform lamina lies at
(a) the center of heavy portion
(b) the bottom surface
(c) the mid point of its axis
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: c

45. Center of gravity of a solid cone lies on the axis at the height
(a) one-fourth of the total height above base
(b) one-third of the total height above base
(c) one-half of the total height above base
(d) three-eighth of the total height above the base
(e) none of the above.
Ans: a

46. Center of percussion is
(a) the point of C.G.
(b) the point of metacentre
(c) the point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a certain axis
(d) point of suspension
(e) the point in a body about which it can rotate horizontally and oscillate under the influence of gravity.
Ans: c

47. Center of gravity of a thin hollow cone lies on the axis at a height of
(a) one-fourth of the total height above base
(b) one-third of the total height above base
(c) one-half of the total height above base
(d) three-eighth of the total height above the base
(e) none of the above.
Ans: b

48. The units of moment of inertia of an area are
(a) kg/ m2
(b) m4
(c) kg/m2
(d) m3
(e) kg/m4.
Ans: b

49. The center of percussion of the homogeneous rod of length L suspended at the top will be
(a) L/2
(b) L/3
(c) 3L/4
(d) 2L/3
(e) 3L/8.
Ans: d

50. The center of gravity of a triangle lies at the point of
(a) concurrence of the medians
(b) intersection of its altitudes
(c) intersection of bisector of angles
(d) intersection of diagonals
(e) all of the above.
Ans: a

51. The units of moment of inertia of mass are
(a) kg m2
(b) m4
(c) kg/m2
(d) kg/m
(e) m2/kg.
Ans: a

52. The possible loading in various members of framed structures are
(a) compression or tension
(b) buckling or shear
(c) shear or tension
(d) all of the above
(e) bending.
Ans: a

53. A heavy string attached at two ends at same horizontal level and when central dip is very small approaches the following curve
(a) catenary
(b) parabola
(c) hyperbola      
(d) elliptical
(e) circular arc.
Ans: b

54. A trolley wire weighs 1.2 kg per meter length. The ends of the wire are attached to two poles 20 meters apart. If the horizontal tension is 1500 kg find the dip in the middle of the span
(a) 2.5 cm
(b) 3.0 cm
(c) 4.0 cm
(d) 5.0 cm
(e) 2.0 cm.
Ans: c

55. From a circular plate of diameter 6 cm is cut out a circle whose diameter is a radius of the plate. Find the e.g. of the remainder from the center of circular plate
(a) 0.5 cm
(b) 1.0 cm
(c) 1.5 cm
(d) 2.5 cm
(e) 0.25 cm.
Ans: a

58. Pick up the incorrect statement from the following :
(a) The C.G. of a circle is at its center
(b) The C.G. of a triangle is at the intersection of its medians
(c) The C.G. of a rectangle is at the inter-section of its diagonals
(d) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the center
(e) The C-G. of an ellipse is at its center.
Ans: d

59. The center of percussion of a solid cylinder of radius r resting on a horizontal plane will be
(a) r/2
(b) 2r/3
(c) r/A
(d) 3r/2
(e) 3r/A.
Ans: d

62. In the equation of virtual work, following force is neglected
(a) reaction of any smooth surface with which the body is in contact
(b) reaction of a rough surface of a body which rolls on it without slipping
(c) reaction at a point or an axis, fixed in space, around which a body is con-strained to turn
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d


Engineering Mechanics MCQ  : Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 


More Resources /articles
Mechanical MCQ Objectives Question and Answers
Strength of material- Notes , articles , Interview Que. & Ans
Technical Mechanical Interview Question and Answers
Mechanical Subjectwise Basic Concept Notes ,Articles

 

Sachin Thorat

Sachin is a B-TECH graduate in Mechanical Engineering from a reputed Engineering college. Currently, he is working in the sheet metal industry as a designer. Additionally, he has interested in Product Design, Animation, and Project design. He also likes to write articles related to the mechanical engineering field and tries to motivate other mechanical engineering students by his innovative project ideas, design, models and videos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts