Heat and Mass Transfer MCQ Objective Question and Answers Part 1

Heat and Mass Transfer MCQ Objective Question and Answers Part 1 

Heat and Mass Transfer Multiple Choice Objective Questions For Aptitude Interview test useful to Mechanical Students .

HMT MCQ Objective : Part 1Part 2Part 3 


1. Unit of thermal conductivity in M.K.S. units is
(a) kcal/kg m2 °C
(b) kcal-m/hr m2 °C
(c) kcal/hr m2 °C  
(d) kcal-m/hr °C
(e) kcal-m/m2 °C.
Ans: b
2. Unit of thermal conductivity in S.I. units is
(a) J/m2 sec
(b) J/m °K sec
(c) W/m °K
(d) (a) and (c) above
(e) (b) and (c) above.
Ans: e
3. Thermal conductivity of solid metals with rise in temperature normally
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) may increase or decrease depending on temperature
(e) unpredictable.
Ans: b
4. Thermal conductivity of non-metallic amorphous solids with decrease in temperature
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) may increase or decrease depending on temperature
(e) unpredictable.
Ans: b
5. Heat transfer takes place as per –
(a) zeroth law of thermodynamics
(b) first law of thermodynamic
(c) second law of the thermodynamics
(d) Kirchoff’s law (e) Stefan’s law.
Ans: c
6.  When heat is transferred from one particle of hot body to another by actual motion of the heated particles, it is referred to as heat transfer by
(a) conduction      
(b) convection
(c) radiation
(d) conduction and convection
(e) convection and radiation.
Ans: a7. When heat is transferred form hot body to cold body, in a straight line, without affecting the intervening medium, it is referred as heat transfer by
(a) conduction      
(b) convection
(c) radiation
(d) conduction and convection
(e) convection and radiation.
Ans: c

8. Sensible heat is the heat required to
(a) change vapour into liquid
(b) change liquid into vapour
(c) increase the temperature of a liquid of vapour
(d) convert water into steam and superheat it
(e) convert saturated steam into dry steam.
Ans: c

9. The insulation ability of an insulator with the presence of moisture would
(a) increase
(b) decrease
(c) remain unaffected
(d) may increase/decrease  depending  on temperature and thickness of insulation
(e) none of the above.
Ans: b

10. When heat is Transferred by molecular collision, it is referred to as heat transfer by
(a) conduction      
(b) convection
(c) radiation
(d) scattering
(e) convection and radiation.
Ans: b

11. Heat transfer in liquid and gases takes place by
(a) conduction      
(b) convection
(c) radiation
(d) conduction and convection
(e) convection and radiation.
Ans: b

12. Which of the following is the case of heat transfer by radiation
(a) blast furnace
(b) heating of building
(c) cooling of parts in furnace
(d) heat received by a person from fireplace
(e) all of the above.
Ans: d

13. Heat is closely related with
(a) liquids
(b) energy
(c) temperature    
(d) entropy
(e) enthalpy.
Ans: c

14. Pick up the wrong case. Heat flowing from one side to other depends directly on
(a) face area
(b) time
(c) thickness
(d) temperature difference
(e) thermal conductivity.
Ans: c

15. Metals are good conductors of heat because
(a) their atoms collide frequently
(b) their atoms-are relatively far apart
(c) they contain free electrons
(d) they have high density
(e) all of the above.
Ans: a

16. Which of the following is a case of steady state heat transfer
(a) I.C. engine      
(b) air preheaters
(c) heating of building in winter
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: e

17. Total heat is the heat required to
(a) change vapour into liquid
(b) change liquid into vapour
(c) increase the temperature of a liquid or vapour
(d) convert water into steam and superheat it
(e) convert saturated steam into dry steam.
Ans: d

18. Cork is a good insulator because it has
(a) free electrons
(b) atoms colliding frequency
(c) low density    
(d) porous body
(e) all of the above.
Ans: d

19. Thermal conductivity of water in general with rise in temperature
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) may increase or decrease depending on temperature
(e) none of the above.
Ans: d

20. Thermal conductivity of water at 20°C is of the order of
(a) 0.1
(b) 0.23
(c) 0.42
(d) 0.51
(e) 0.64.
Ans: d

21. Temperature of steam at around 540°C can be measured by
(a) thermometer  
(b) radiation pyrometer
(c) thermistor      
(d) thermocouple
(e) thermopile.
Ans: d

22. Thermal conductivity of air at room temperature in kcal/m hr °C is of the order of
(a) 0.002
(b) 0.02
(c) 0.01
(d) 0.1
(e) 0.5.
Ans: b

23. The time constant of a thermocouple is
(a) the   time   taken   to   attain   the   final temperature to be measured
(b) the time taken to attain 50% of the value of initial temperature difference
(c) the time taken to attain 63.2% of the value of initial temperature difference
(d) determined by the time taken to reach 100°C from 0°C
(e) none of the above.
Ans: c

simple thermocouple circuit
simple thermocouple circuit

24. Thermal conductivity of air with rise in temperature
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) may increase or decrease depending on temperature
(e) none of the above.
Ans: a

25. Heat flows from one body to other when they have
(a) different heat contents
(b) different specific heat
(c) different atomic structure
(d) different temperatures
(e) none of the above.
Ans: d

26. The concept of overall coefficient of heat transfer is used in heat transfer problems of
(a) conduction      
(b) convection
(c) radiation
(d) all the three combined
(e) conduction and convection.
Ans: e

27. In heat transfer, conductance equals conductivity (kcal/hr/sqm/°C/cm) divided by
(a)  hr (time)
(b)  sqm (area)
(c) °C (temperature)
(d) cm (thickness)
(e)  kcal (heat).
Ans: d

28. The amount of heat flow through a body by conduction is
(a) directly proportional to the surface area of the body
(b) directly proportional to the temperature difference on the two faces of the body
(c) dependent upon the material of the body
(d) inversely proportional to the thickness of the body
(e) all of the above.
Ans: e

29. Which of the following has least value of conductivity
(a) glass
(b) water
(c) plastic
(d) rubber
(e) air.
Ans: e

Sachin Thorat

Sachin is a B-TECH graduate in Mechanical Engineering from a reputed Engineering college. Currently, he is working in the sheet metal industry as a designer. Additionally, he has interested in Product Design, Animation, and Project design. He also likes to write articles related to the mechanical engineering field and tries to motivate other mechanical engineering students by his innovative project ideas, design, models and videos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts