Theory Of Machine -Multiple Choice Questions

This post will cover some important multiple choice questions related to theory of machine subject . These type of questions are frequently asked in viva ,  Technical interview .

1. A higher pair has__________.

a. Point contact

b. Surface contact

c. No contact

d. None of the above

(Ans:a)

2. Transmission angle is the angle between

a. Input link and coupler

b. Input link and fixed link

c. Output link and coupler

d. Output link and fixed link

(Ans: c)

3. Which of the following is an inversion of Single slider crank chain?

a. Beam engine

b. Rotary engine

c. Oldham’s coupling

d. Elliptical trammel

( Ans:b )

mcq on theory of machine
mcq on theory of machine

4. The Kutzbach criterion for determining the number of degrees of freedom (n) is (where l = number of links, j = number of joints and h = number of higher pairs)

a. n = 3(l-1)-2j-h

b. n = 2(l-1)-2j-h

c. n = 3(l-1)-3j-h

d. n = 2(l-1)-3j-h

( Ans:a )

5.  Length of arc of contact is given by

a. Arc of approach – Arc of recess

b. Arc of approach + Arc of recess

c. Arc of approach / Arc of recess

d. Arc of approach x Arc of recess

( Ans:b )

6.  The ratio of height of porter governor (when length of arms and links are equal) to the height of watt governor is (Where m is the mass of the ball and M is the mass of sleeve)

a. (m+M)/m

b. M/(m+M)

c. m/(m+M)

d. None of the above

7. Which one of the following is an exact straight line mechanism using lower pairs?

a. Watt’s mechanism

b. Grasshopper mechanism

c. Robert’s mechanism

d. Paucellier’s mechanism

(Ans:d)

8.  In a system subjected to damped forced vibrations, the ratio of maximum displacement to the static deflection is known as

a. Critical damping ratio

b. Damping factor

c. Logarithmic decrements

d. Magnification factor

(Ans:d)

9.  Whirling speed of the shaft is the speed at which

a. Shaft tends to vibrate in longitudinal direction

b. torsional vibrations occur

c. shaft tends to vibrate vigorously in transverse direction

d. combination of transverse and longitudinal vibration occurs

(Ans:c)

10.  A pulley and belt in a belt drive form a

a. cylindrical pair

b. turning pair

c. rolling pair

d. sliding pair

(Ans:b)

11.  In a hydrodynamic journal bearing, there is

a. a very thin film of lubricant between the journal and the bearing such that there is contact between the journal and the bearing

b. a thick film of lubricant between the journal and the bearing

c. no lubricant between the journal and the bearing

d. a forced lubricant between the journal and the bearing

(Ans:b)

12.  Minimum number of teeth for involute rack and pinion arrangement for pressure angle of 20° is

a. 18

b. 20

c. 30

d. 34

(Ans:a)

13. In which of the following type of gear train the first gear and the last gear are co-axial.

a. Simple gear train

b. Compound gear train

c. Reverted gear train

d. None of the above

(Ans:c)

14.  A fixed gear having 200 teeth is in mesh with another gear having 50 teeth. The two gears are connected by an arm. The number of turns made by the smaller gear for one revolution of arm about the centre of bigger gear is

a. 2

b. 4

c. 3

d. None of the above

(Ans:b)

15. In a ball bearing, ball and bearing forms a

a. Turning pair

b. Rolling pair

c. Screw pair

d. Spherical pair

(Ans:b)

Heat treatment problem - Heat treatment Defects
Elliptical Trammel -Animation , working , application
Spread the love
  • 4
    Shares